StoryEditorPrzepisy

Przepis na pyszną tartę drożdżową ze szczypiorkiem

23.07.2020., 10:07h
Dziś przedstawiamy państwu przepis na przepyszną i pożywną tarte drożdżową ze szczypiorkiem.

POŻYWNA TARTA DROŻDŻOWA ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki na 12 porcji:

  • 200 g mąki, 50 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka, 1 i 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.
 .

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę, masło, 1 jajko, pół łyżeczki soli i cukier wsypać do miski, dolać mleko z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę i pozostawić na kolejne 10 minut, żeby wyrosło. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wymieszać 2 jajka z obiema śmietanami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Połowę wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną. Wylać nadzienie na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C 35–40 minut. Po upieczeniu posypać pozostałym szczypiorkiem.

Życzymy Smacznego!


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 08:21