r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na ravioli z botwinką i fetą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.06.2019r.

Lista potraw, w których możemy wykorzystać botwinkę jest długa i nie ogranicza się tylko do popularnych zup i chłodników. Co powiesz na botwinkę z fetą ukryte we włoskim pierożku?

Ravioli z botwinką i fetą

r e k l a m a

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ciepła woda,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 1 kostka sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia.

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i stopniowo ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Botwinkę drobno posiekać razem z listkami. Na maśle klarowanym zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodać botwinkę i dusić.

Wszystko wystudzić, utrzeć z fetą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko wywałkować w dwa paski. Na jednym ułożyć porcję farszu, przyłożyć drugi pasek i specjalną formą do ravioli docisnąć, tworząc jednolite kształty.

Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane koperkiem.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody