StoryEditorPrzepisy

Przepis na ravioli z botwinką i fetą

19.06.2019., 16:06h
Lista potraw, w których możemy wykorzystać botwinkę jest długa i nie ogranicza się tylko do popularnych zup i chłodników. Co powiesz na botwinkę z fetą ukryte we włoskim pierożku?

Ravioli z botwinką i fetą

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ciepła woda,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 1 kostka sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia.

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i stopniowo ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Botwinkę drobno posiekać razem z listkami. Na maśle klarowanym zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodać botwinkę i dusić.

Wszystko wystudzić, utrzeć z fetą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko wywałkować w dwa paski. Na jednym ułożyć porcję farszu, przyłożyć drugi pasek i specjalną formą do ravioli docisnąć, tworząc jednolite kształty.

Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane koperkiem.

Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 10:32