Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na ravioli z botwinką i fetą

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.06.2019r.

Lista potraw, w których możemy wykorzystać botwinkę jest długa i nie ogranicza się tylko do popularnych zup i chłodników. Co powiesz na botwinkę z fetą ukryte we włoskim pierożku?

Ravioli z botwinką i fetą

r e k l a m a

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ciepła woda,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 1 kostka sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia.

Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i stopniowo ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodać oliwę z oliwek. Botwinkę drobno posiekać razem z listkami. Na maśle klarowanym zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodać botwinkę i dusić.

Wszystko wystudzić, utrzeć z fetą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko wywałkować w dwa paski. Na jednym ułożyć porcję farszu, przyłożyć drugi pasek i specjalną formą do ravioli docisnąć, tworząc jednolite kształty.

Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane koperkiem.

Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a