StoryEditorPrzepisy

Przepis na śledzie szklarza

22.02.2020., 10:02h
Po co kupować gotowe śledzie w słoiku, jeśli można zrobić je samodzielnie? Śledzie szklarza to szybki przepis na marynowanego śledzia, których smak oczaruje wszystkich. Jak go przyrządzić?

Składniki potrzebne na śledzie szklarza

  • 2–3 śledzie lub 4–6 filetów śledziowych,
  • 175 ml wody,
  • 100 ml octu spirytusowego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1–2 marchewki,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 pełne łyżeczki białego pieprzu,
  • 3 liście laurowe, gorczyca.

Jak przygotować danie?

Oczyścić śledzie. Wypłukać pod zimną wodą i zamoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Czas moczenia zależy od tego, jak słone są śledzie.

Zagotować ocet, wodę i cukier, zalewę ostudzić. Odsączyć śledzie i pokroić je na centymetrowe kawałki wraz z kręgosłupem (gotowe filety pokroić).

W szklanym lub glinianym słoju ułożyć warstwami kawałki śledzi, pokrojoną marchewkę, krążki cebuli i przyprawy. Zalać wszystko zimną zalewą, a w razie potrzeby zrobić jej więcej. Zamknąć słój nakrętką lub zakryć folią. Pozostawić na kilka dni w chłodnym pomieszczeniu, żeby śledzie przeszły zaprawą i nabrały smaku.

Ptrzepis na śledzie szklarza

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 16:33