StoryEditorprzepisy

Przepis na słodką Wielkanoc - cz. I - Pascha Wielkanocna

09.04.2020., 12:04h
Pascha wielkanocna jest tradycyjnym deserem pochodzącym z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. To pyszny deser przygotowywany na Wielkanoc. Jak ją zrobić?

Składniki potrzebne do przygotowania świątecznej paschy

  • 750 g tłustego twarogu,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • torebka cuk­ru wanilinowego,
  • 5 żółtek, 100 g płatków migdałowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 8 fig suszonych,
  • 10 suszonych moreli,
  • skórka otarta z 1 cytryny, 
  • łyżki alkoholu.

Jak przygotować wielkanocną paschę?

Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i zalać alkoholem na 15 minut, a następnie odsączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać dwukrotnie zmielony ser i połączyć. Dodać bakalie. Masę przełożyć do formy wyłożonej pieluchą tetrową – może być salaterka lub sitko.

Obciążyć czymś ciężkim i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki.

Po wyjęciu z pieluchy udekorować płatkami migdałowymi i rodzynkami. Podawać schłodzoną.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:32