r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na smaczne paszteciki z mięsem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 03.08.2019r.

Szukasz pomysłu na sycącą i smaczną przekąskę, która nie pochodzi ze sklepowej półki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na paszteciki z mięsem!

Składniki potrzebne do wykonania pasztecików z mięsem

r e k l a m a

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki.

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg karkówki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • olej.

Dodatkowo: 1 jajko, 3 łyżki mleka, 3 łyżki maku.


Jak wykonać paszteciki?

Mięso ugotować w osolonej wodzie (około godziny), ostudzić i zemleć. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać zmielone mięso i doprawić do smaku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, odstawić, aż zaczną pracować.

W misce umieścić mąkę, dodać żółtka, masło, rozczyn z drożdżami i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kwadrat, umieścić farsz i rozsmarować, zostawiając pasek bez farszu z jednej strony. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od strony farszu, a kończąc pustym paskiem.

Kroić na trzycentymetrowe kawałki i układać na blaszce w odstępach (ciasto wyrośnie). Każdy pasztecik posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Piec, aż paszteciki się zrumienią 20–25 minut w temperaturze 180°C.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody