Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na tartaletki z pomidorami i szpinakiem

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 09.06.2019r.

Tartaletki ze szpinakiem i pomidorkami to idealny pomysł na lekką przekąskę podczas pikników, imprez w ogrodzie czy rowerowa wycieczkę. Jak je przygotować?

Tartaletki ze szpinakiem i pomidorkami

r e k l a m a

Składniki na 4 tartaletki (niskie formy o średnicy 12 cm) na ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 1 żółtko,
  • 125 g masła (o temperaturze pokojowej),
  • 50 g zimnej wody,
  • sól,
  • groch lub ryż – 300 g do obciążenia ciasta podczas pieczenia.

Na farsz:

  • 250 g mrożonego szpinaku,
  • 1 żółtko,
  • 250 g sera ricotta,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka pomidorków koktajlowych lub suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 3 łyżki masła klarowanego.

Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć formy do tartaletek papierem do pieczenia, a boki posmarować delikatnie masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyłożyć nim blaszki i wstawić na godzinę do lodówki. Na schłodzone ciasto położyć warstwę papieru do pieczenia i wysypać na nie suchy groch lub ryż (nieugotowane), aby obciążyć ciasto i zapobiec wyrastaniu.

Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C) z termoobiegiem przez 15 minut. Wyciągnąć na chwilę z piekarnika, zdjąć papier z grochem i dopiec jeszcze przez 5 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Dodać do cebuli szpinak, sól, pieprz, przeciśnięty przez prasę czosnek i pod koniec gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do chłodnej masy dodać żółtko, pokruszoną ricottę, wymieszać i przełożyć na podpieczone spody. Ułożyć na wierzchu kilka pokrojonych pomidorków i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.

Tartaletki smakują doskonale na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na tartaletki z pomidorami i szpinakiem

Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a