r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na tort bezowy z malinami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 31.08.2019r.

Oto prawdziwy rarytas! Lekki tort bezowy, przełożony słodkim kremem mascarpone, który świetnie kontrastuje z delikatnie kwaśnym smakiem świeżych malin i borówek, to przepis, który na zawsze zagości w Twoim repertuarze letnich smakołyków. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na malinowy tort z bezami

r e k l a m a

Składniki na bezę:
  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 szklanki cukru.
Składniki na masę:
  • 1 i 1/2 litra śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 serek mascarpone,
  • 6 łyżek konfitury malinowej,
  • 6 śmietan-fiksów,
  • 1 szklanka malin,
  • 250 g borówki amerykańskiej,
  • listki melisy.

Jak przygotować tort?

Piekarnik nagrzać do 120°C. Przygotować trzy blaszki, każdą wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia, najlepiej przy pomocy przykrywki, narysować ołówkiem równe koła. Białka na bezę ubić sztywno. Dodawać partiami cukier i długo ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet.

r e k l a m a

Masę wyłożyć w równych częściach na 3 formy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika wszystkie blachy jednocześnie. Piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec (suszyć) bezę przez minimum 2,5 godziny.

Po przestudzeniu bezy można przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy śmietana jest sztywna, dodać konfiturę malinową, serek mascarpone, śmietan-fiksy i wszystko razem ubić. Masą przełożyć bezy, również posmarować wierzch i udekorować malinami i borówkami oraz listkami melisy.


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody