StoryEditorPrzepisy

Przepis na tort bezowy z malinami

31.08.2019., 10:08h
Oto prawdziwy rarytas! Lekki tort bezowy, przełożony słodkim kremem mascarpone, który świetnie kontrastuje z delikatnie kwaśnym smakiem świeżych malin i borówek, to przepis, który na zawsze zagości w Twoim repertuarze letnich smakołyków. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na malinowy tort z bezami

Składniki na bezę:
  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 szklanki cukru.
Składniki na masę:
  • 1 i 1/2 litra śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 serek mascarpone,
  • 6 łyżek konfitury malinowej,
  • 6 śmietan-fiksów,
  • 1 szklanka malin,
  • 250 g borówki amerykańskiej,
  • listki melisy.

Jak przygotować tort?

Piekarnik nagrzać do 120°C. Przygotować trzy blaszki, każdą wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia, najlepiej przy pomocy przykrywki, narysować ołówkiem równe koła. Białka na bezę ubić sztywno. Dodawać partiami cukier i długo ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet.

Masę wyłożyć w równych częściach na 3 formy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika wszystkie blachy jednocześnie. Piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec (suszyć) bezę przez minimum 2,5 godziny.

Po przestudzeniu bezy można przygotować masę. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru. Gdy śmietana jest sztywna, dodać konfiturę malinową, serek mascarpone, śmietan-fiksy i wszystko razem ubić. Masą przełożyć bezy, również posmarować wierzch i udekorować malinami i borówkami oraz listkami melisy.


Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 08:32