r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Przepis na tort maślany

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 16.05.2020r.

Ten pyszny wypiek przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkości  - śmietankowy tort maślany obsypany wiórkami i płatkami migdałowymi. Jest lekki i nie wymaga do przygotowania wielu składników. Jak go zrobić?

r e k l a m a

Składniki potrzebne na tort maślany

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki na masę:

  • 1 i 1/2 kostki masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka;
  • dodatkowo: alkohol lub mocna herbata do nasączenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g płatków migdałowych.

Jak przygotować tort?

Białka ubić, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35–40 minut w temperaturze 170°C.

Ugotować budyń z półtorej szklanki mleka, dodając do niego 5 łyżek cukru. Masło utrzeć, a potem dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć, wyłożyć część masy, przykryć kolejnym blatem, postąpić podobnie, nakryć trzecim i wyłożyć resztę kremu. Posmarować również boki tortu, obsypać je wiórkami, a na wierzchu ułożyć płatki migdałowe. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Widziałeś już nasze video "KORYTARZ RATUNKOWY to dziecinnie proste!"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody