Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Przepis na wegański makowiec

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 08.04.2018r.

Składniki: 2 banany, sok z cytryny, 1/2 szkl. rozpuszczonego tłuszczu kokosowego, 1 jabłko, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek waniliowy, 500 g maku, 100 g żurawiny, 100 g płatków migdałowych, 1 szklanka syropu z agawy/klonowego, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki tłuszczu kokosowego.

Wykonanie: Mak przepłukać i gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sicie i zmielić dwukrotnie. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić.

r e k l a m a



Tłuszcz kokosowy rozpuścić, dodać mak, żurawinę, płatki migdałowe, syrop oraz sok z pomarańczy. Banany utrzeć widelcem, dodać sok z cytryny, jabłko starte na tarce i wymieszać z bananem. Masę makową wymieszać z bananem, jabłkiem oraz resztą składników, po czym wylać na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 50 min w temp. 180°C. Ciasto wyjąć do przestudzenia. Tłuszcz rozpuścić, dodać połamaną w kostkę czekoladę i też rozpuścić. Czekoladą polać upieczone ciasto, odstawić do przestudzenia.





Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a