StoryEditorPrzepisy

Przepis na zapiekankę z ryżem i jabłkami

04.03.2020., 11:03h
Zapiekany ryż z jabłkami, cynamonem oraz bezą na wierzchu to istne niebo w gębie! Zapiekankę możesz przygotować na dwa sposoby - z wcześniej zrobionym, domowym musem albo ze startymi jabłkami. Jak krok po kroku zrobić ryżowo-jabłkową zapiekankę?

Składniki potrzebne na zapiekankę z ryżem i jabłkami

  • 1 l musu jabłkowego lub około 1 kg jabłek startych na tarce,
  • 3–4 woreczki ryżu (375–500 g),
  • 3–4 jajka, 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka masła;
  • do wyboru: starta skórka ze świeżej cytryny lub sok z cytryny,
  • cynamon.

Jak przygotować ryżową zapiekankę?

Ugotować ryż. Wymieszać cukier, żółtko i masło. Dodać do ryżu i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć na nim ryż, potem mus jabłkowy lub utarte jabłka.
Ubić pianę z białek i wyłożyć ją na jabłka. Piec w piekarniku włączonym na grzanie z góry i z dołu w temperaturze około 100–120°C około 30 minut.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 23:44