StoryEditorPrzepisy

Przepis na zielone knedle z truskawkami

28.06.2019., 21:06h
Truskawki niezaprzeczalnie należą do jednych z najsmaczniejszych letnich owoców. Korzystajmy więc z sezonu truskawkowego i łączmy je nie tylko z deserami, ale i daniami wytrawnymi. Na przykład z zielonymi knedlami, których sposób przygotowania znajdziesz w naszym przepisie.

Zielone knedle z truskawkami

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 10–15 dużych truskawek,
  • duża garść liści mięty,
  • duża garść liści bazylii,
  • 1 i 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego niesłodzonego,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 szklanka malin,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej.

Wykonanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę. Miętę i bazylię zmiksować z pół szklanki niesłodzonego mleka. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyjąć 1/4 ciasta, wsypać mąki tyle, ile trzeba, by uzupełnić objętość. Dokładnie i szybko wyrobić masę.

Nabierać łyżką, rozgnieść na wilgotnej dłoni.Nałożyć truskawkę, skleić masę i nadać kształt knedla. Gotować w lekko osolonej wodzie ponad minutę od wypłynięcia. Maliny zmiksować z pół szklanki mleka i zagotować. Drugą część mleka wymieszać ze skrobią kukurydzianą i dodać do gotującej mikstury. Gotować chwilę na małym ogniu.

Wylać sos na talerz, ułożyć knedle, polać sosem i posypać drobno siekaną miętą.

Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 14:28