StoryEditorPrzepisy

Przepisy na dania jednogarnkowe bogate w... zdrowie

05.04.2019., 15:04h
Ile zdrowia zmieścisz w jednym garnku? Oto trzy oryginalne pomysły na bogate w witaminy dania, których przygotowanie sprawi, że wszystko co najważniejsze zostanie w potrawie.

Gulasz z soczewicy

Składniki:
  • 1 i 1/2 litra soku pomidorowego,
  • 1 brokuł,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 czerwone papryki,
  • natka pietruszki.

Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Poddusić kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 15 minut. Dolać sok pomidorowy, zagotować. Dosypać przepłukaną soczewicę, podduszone warzywa oraz brokuł pokrojony na różyczki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Na koniec dodać paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę wszystko dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku, podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Chakalaka

Składniki:
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 karton (puszka) krojonych pomidorów,
  • 1 puszka groszku.
Wykonanie: Na patelni zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach, dodać do cebuli. Dodać przyprawę curry i tymianek, wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, wymieszać i szklić około 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i, mieszając co chwilę, smażyć około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać rozdrobnione pomidory i dodać groszek, wymieszać i dusić około 5 minut.


Klopsiki szpinakowo-jaglane w sosie pieczarkowym

Składniki na klopsiki:
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na sos: 1
  • 100 g małych pieczarek,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz.
Wykonanie: Ugotowaną kaszę oraz rozmrożony szpinak odcedzić na sicie. Zagotować bulion. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Kaszę i szpinak wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Formować małe kuleczki i wrzucać na wrzący bulion. Dodać pieczarki i gotować około 10 minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dodać do gotujących się klopsików. Jogurt wymieszać z 1/2 szklanki gorącego wywaru i wlać do gotujących się klopsików. Doprawić do smaku i podawać.


Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 08:56