StoryEditorPrzepisy

Przepisy na postną rybę na Środę Popielcową

04.03.2019., 14:03h
Kiedy pościsz... jedz rybę. Specjalnie na Środę Popielcową proponujemy 3 przepisy na postne danie z ryby.

Kotlety rybne z prażonymi ziarnami słonecznika


Jest to przepis na bardzo proste w wykonaniu danie, które zachwyci swoim smakiem. Na dodatek nie wymaga ono wyszukanych składników i można je wykonać nie tylko przy okazji postu. 

 
Składniki
:
    • 1/2 szkl. ziaren słonecznika,
    • 700 g ryby – najlepiej filetu z dorsza,
    • 2 jajka,
    • sól,
    • pieprz,
    • papryka,
    • bułka tarta,
    • olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, przepuścić z podprażonym słonecznikiem przez maszynkę. Dodać jajka, sól, pieprz, paprykę i wyrobić masę. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.



Dorsz w porach

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 por,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.


Wykonanie: Filety pokroić, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Jedną łyżkę masła roztopić, dodać pokrojony w plastry por i poddusić. Dodać resztę masła i posiekany koperek. Ułożyć kawałki ryby i dusić około 10 minut.


Śledzie w gruszkach z miodem

Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych, 3 gruszki, 3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, około 200 ml soku z kiszonych ogórków.

Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godzin. Zalać je sokiem z kiszonych ogórków i odstawić na kolejne 3 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki. Obrane gruszki podzielić na ćwiartki i smażyć na rozgrzanym maśle. Gdy się zrumienią, dodać miód, podgrzewać, aż się rozpuści i zdjąć patelnię z ognia. Śledzie ułożyć na ostudzonych gruszkach i polać powstałym sosem.




Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 03:16