Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Rybne przepisy na Wigilię Bożego Narodzenia

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 16.12.2018r.

Święta to szczególny moment w każdej kuchni. Przygotowując potrawy, które znajdą się na stole, by oczarować domowników i gości, chcemy wrócić do smaków naszego rodzinnego domu, a jednocześnie urozmaicić je czymś nowym. Dlatego dziś znajdziecie receptury na szczupaka w wodzie z ogórków i smażonego karpia.

Szczupak gotowany na wodzie z ogórków na kremie z selera

Składniki: 1 filet ze szczupaka (ok. 800 g).

r e k l a m a

Na wywar: 1 l wody z kiszonych ogórków, 150 g boczku wędzonego, 100 g masła, ząbek czosnku, świeży tymianek, sól, cukier.

Na krem z selera: 800 g selera bulwiastego, 500 ml śmietany 18%.

Dodatkowo: 4 gruszki, 100 ml miodu lipowego, 100 ml białego wina, 200 g sera koziego.

Wykonanie: Do wody z ogórków dodać boczek, świeże gałązki tymianku i łyżkę masła. Zagotować. Wyporcjowany filet szczupaka oczyszcić z ości i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować przez ok. 7 minut. Wyciągnąć boczek, bardzo drobno go posiekać i przesmażyc na patelni. Seler pokroić i ugotować w śmietanie do miękkości. Zmiksować blenderem i doprawić solą. Gruszkę pokroić w większą kostkę lub w półksiężyce, skarmelizować w miodzie (jak jabłko w przepisie na śledzia) i na koniec podlać białym winem. Obok kostek ugotwanego szczupaka położyć na talerzu krem z selera, wokół rozłożyć karmelizowaną gruszkę przybraną kawałkami koziego sera.



Karp z migdałami

Składniki: Kilka dzwonek karpia, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. płatków migdałowych, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/2 cytryny.

Wykonanie: Karpia oprószyć solą, pieprzem , skropić sokiem z cytryny z każdej strony. Jajko rozbić widelcem. Migdały lekko rozkruszyć, dodać bułkę tartą i wymieszać. Karpia moczyć w jajku, następnie w bułce z płatkami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z plastrami cytryny.


Sałatka śledziowa warstwowa

Składniki: 1 słoik ogórków kiszonych, 2 ugotowane lub upieczone buraczki, 1/2 kg śledzi, 5 ziemniaków, 2 marchewki ugotowane, 1 mały słoik majonezu.

Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przestudzić, pokroić w kostkę. Wymieszać z 4 łyżkami majonezu. Tak przygotowane ułożyć na dnie salaterki. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odcisnąć nadmiar soku. Ułożyć jako kolejną warstwę. Śledzie wypłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w kostkę, ułożyć jako kolejną warstwę, przykryć warstwą majonezu. Buraczki zetrzeć na dużych oczkach, a następnie ułożyć na śledziach. Ugotowane marchewki posiekać w kostkę i ułożyć wokół salaterki na buczkach. Sałatkę schłodzić.



Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala oraz P&P

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a