StoryEditorWiadomości rolnicze

Sałatka jajeczno-pieczarkowa na krakersach

30.11.2015., 12:11h
Składniki: 27 słonych krakersów, 150 g żółtego sera, 1/2 białej części pora, 1 łyżka masła klarowanego lub oleju, 1 cebula, 7 dużych pieczarek, sól, pieprz, majonez, 4 jajka ugotowane na twardo, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: Przygotowujemy pierwszą warstwę. Żółty ser ścieramy na tarce, pora drobno kroimy, dodajemy sól, pieprz i majonez (ok. 2 łyżek) i mieszamy. Przygotowujemy drugą warstwę. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w półplastry i smażymy, aż grzyby zmiękną i odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Przygotowujemy trzecią warstwę. Jajka gotujemy na twardo, białko ścieramy na dużych oczkach, a żółtko na małych. Na dużym talerzu układamy 9 krakersów, przykrywamy je masą serowo--porową, układamy na nich kolejne 9 krakersów w tę samą stronę, lekko je dociskamy. Układamy usmażone pieczarki i przykrywamy krakersami, lekko je dociskając. Krakersy smarujemy majonezem, wykładamy białko, a następnie żółtko. Ozdabiamy pietruszką. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:35