StoryEditorWiadomości rolnicze

Śledź po żydowsku

04.01.2017., 14:01h
Składniki: 1/2 kg matiasów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1 szklanka oleju rzepakowego, kilka łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 1 litr mleka do wymoczenia śledzi.


Wykonanie:
Śledzie wypłukać i zalać 1/2 litra mleka. Moczyć godzinę. Zmienić mleko i moczyć kolejną godzinę. Śledzie dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na 3–4-centymetrowe plastry. Cebulę posiekać w kosteczkę i dodać do śledzi. Przyprawić majerankiem, posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wszystko wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać olej, oliwę i ocet winny. Wlać do śledzi, dodać majeranek i dokładnie wszystko wymieszać. Śledzie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać ze świeżym koperkiem i plastrami cytryny.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 12:08