Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Soczewica z kuleczkami mięsnymi

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 01.02.2018r.

Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 łyżek masła klarowanego, 1 czerwona papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Składniki na kuleczki mięsne: 200 g mięsa mielonego, olej do smażenia, sól, pieprz, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej; do podania: 1 torebka kaszy jaglanej.

r e k l a m a






Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę, usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz koncentrat pomidorowy, a następnie ugotowaną soczewicę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ugotować kaszę jaglaną. Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, bułkę i wymieszać. Formować małe kuleczki i smażyć.



Przepis i zdjęcia: Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a