StoryEditorWiadomości rolnicze

Sos do wędlin i przystawek

09.12.2016., 16:12h
Składniki: 1 słoik masła orzechowego, 1 cebula, olej, odrobina soku z cytryny,  2–3 łyżki mleka kokosowego, kilka ząbków czosnku, kilka łyżek sosu sojowego, szczypta imbiru lub odrobina startego korzenia, 1 słoik (ten po maśle orzechowym) mleka.


Wykonanie:
Przyprawy stosujemy według upodobania. W rondelku smażymy na oleju na złoto bardzo drobno pokrojoną cebulę. W osobnym garnku na małym ogniu delikatnie rozpuszczamy masło orzechowe (przy zbyt wysokiej temperaturze może się zwarzyć!). Gdy masło się roztopi, dodajemy pomału mleko kokosowe, mleko, sok z cytryny i inne przyprawy. Sos należy stale mieszać i nie dopuszczać do zagotowania.

Przepis nadesłała: Aneta Warszawska (Skubiki)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 01:22