r e k l a m a

Partner serwisu

Sprawdzone przepisy na ciasta na Pierwszą Komunię

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 11.05.2018r.

Maj to miesiąc dający okazję do rodzinnych potkań z okazji Pierwszych Komunii. Biel dominuje w tych uroczystościach, więc może być jej dużo także w cieście. Ale przecież kremowymi przekładańcami o śmietankowych smakach  możemy częstować gości przy wielu innych okazjach.

Ciasto „Kokosowa dama”

Składniki na biszkopt: 9 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, napar herbaty.
Składniki na masę śmietankową: 0,5 litra mleka, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe, 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag płatków, migdałowych, 1/2 szkl. ajerkoniaku, 1,5 kostki masła.
Składniki na masę kokosową: 10 dag kokosu, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, aromat śmietankowy.
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier. Dodać żółtka, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do formy i piec 45 min w temp. 180°C. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Nasączyć naparem herbaty.

r e k l a m a



W pół szklanki zimnego mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać stopniowo zimny budyń oraz ajerkoniak. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe. Masło na masę kokosową rozpuścić.

Dodać wiórki, cukier i aromat, dusić. Pierwszy blat nasączyć herbatą, wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem, wyłożyć masę migdałową i posypać podprażonymi wiórkami koksowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.



Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a