r e k l a m a

Partner serwisu

Także czekolada może być innowacyjna - finał konkursu „Innowacyjni dla Wielkopolski"

Wieś i Rodzina Rodzina
Data publikacji 14.01.2018r.

Wśród laureatów Konkursu o Nagrodę Marszałka Województwa Wielkopolskiego „i-Wielkopolska – Innowacyjni dla Wielkopolski” znalazły się zarówno niewielkie firmy rodzinne, jak i przedsiębiorstwa z branży nowych technologii, medycyny i budownictwa.

Prezentujemy firmy, które naszym zdaniem zasługują na to, aby uznać je za innowacyjne i uczestniczą w światowym wyścigu konkurencyjnym. Konkursowe kategorie dopasowaliśmy do naszych inteligentnych specjalizacji, a te są obszarami, w których Wielkopolska ma potencjał, które będziemy rozwijać i w których lokować będziemy m.in. fundusze unijne – mówił Marek Woźniak, marszałek województwa, przedstawiając tegorocznych zwycięzców konkursu, który po raz pierwszy został zorganizowany w 2007 roku.

r e k l a m a



Bakterie w czekoladzie

W kategorii „Biosurowce i żywność dla świadomych konsumentów” zwyciężył synbiotyk w czekoladzie BIFICO (produkowany przez firmę Bars Halina Kalemba). Synbiotyki to ważne elementy diety wspomagające organizm w okresie osłabionej odporności immunologicznej podczas zakażeń wirusowych, w przebiegu biegunek, zespole jelita drażliwego, w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.




Bifico to kostka czekolady z zawartością opatentowanego szczepu bakterii, dobrze i wszechstronnie przebadanego, ze statusem GRAS (bezpieczeństwo stosowania). Bakterie przeżywają w procesie technologicznym, a produkt końcowy nie wymaga przechowywania w lodówce. Czekolada okazuje się być doskonałym nośnikiem tych bakterii, a z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu izolującego od wszelkich czynników zewnętrznych, gwarantuje ich stabilność przez cały okres przydatności do spożycia. Dodatek inuliny stanowi pożywkę dla bakterii, wspomagając namnażanie się ich w jelitach człowieka. Wybór czekolady jako nośnika bakterii ułatwia dawkowanie, co ma istotny wpływ przede wszystkim w przypadku dzieci, które na ogół niechętnie przyjmują tabletki.



  • Halina Kalemba z firmy Bars (z lewej) wyróżnienie przyjęła z rąk Marka Woźniaka, marszałka i Krzysztofa Grabowskiego, wicemarszałka województwa wielkopolskiego


W kategorii „Wnętrza przyszłości” nagrodę otrzymały hybrydowe grzejniki podtynkowe (3THERMO sp. z o.o.). Służą do wprowadzania energii cieplnej pod tynk. Zasilane są wodą z centralnego ogrzewania, ale nie wprowadzają jej pod tynk, gdyż korzystają z innowacyjnego rozwiązania aktywnych radiatorów. Grzejnik uzyskuje doskonałe efekty pionowego i poziomego transportu ciepła bez użycia dodatkowej energii zewnętrznej. Do zalet grzejnika zaliczyć można zmniejszone opory hydrauliczne oraz łatwość montażu w 1-centymetrowej warstwie tynku. To obecnie jedyna na rynku konstrukcja umożliwiająca wprowadzenie energii cieplnej w tak cienką warstwę tynku i będąca układem wodnym opartym na centralnym ogrzewaniu. System został tak zaprojektowany, aby zapewnić całkowite bezpieczeństwo i zapobiegać wszelkim awariom. Nawet mechaniczne uszkodzenie grzejnika nie wywoła wycieku. Jest on również higieniczny, nie wymaga czyszczenia, nie zbiera i nie wznieca kurzu, zapobiega powstawaniu pleśni i grzybów na ścianie.



Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a