Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Tarta z jagodami i orzeszkami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.07.2018r.

Składniki: 1/2 kostki masła, 1 szkl. mąki, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, starta skórka z 1/2 cytryny + sok.

Składniki na masę 1: 1 szkl. jagód utartych z 3 łyżkami cukru.

r e k l a m a



Składniki na masę 2: 1/2 szkl. mleka, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru, 1/2 opakowania mleka w proszku, 1/2 kostki masła.

Składniki na masę 3: ok. 3 łyżek masy kajmakowej, 1/2 czekolady mlecznej, 1 łyżka masła, 150 g orzeszków solonych, jagody do posypania; paczka herbatników.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę do tarty okrągłą lub podłużną. Ciasto chłodzić ok. 30 minut. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. W tym czasie utrzeć jagody z cukrem, wyłożyć na zapieczoną tartę i piec jeszcze ok. 10 minut, ostudzić. Zagotować mleko z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć, dodać mleko w proszku oraz ostudzone mleko z cukrem.

Masę utrzeć, wyłożyć 2/3 na tartę z jagodami, przykryć herbatnikami, rozsmarować masę kajmakową, resztę pierwszej masy, ułożyć warstwę herbatników. Orzeszki posiekać drobno, podsmażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę i wymieszać.

Masą polać herbatniki, wygładzić i posypać orzechami i jagodami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.




Przepisy oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a