Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Tort szpinakowy z kremem porzeczkowym

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 22.07.2018r.

Składniki na ciasto: 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. oleju, 3 jajka, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody).

Składniki na krem:

0,5 l śmietany 36%, 1 szkl. zmiksowanych porzeczek, 1/3 szkl. cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 1/2 szkl. soku z czarnej porzeczki.

r e k l a m a



Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym soku porzeczkowym, dodać utarte porzeczki, lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie porzeczki z żelatyną. Ucierać. Z ciasta należy skroić wierzch i rozkruszyć go.

Nałożyć masę, pozypać rozkruszonym ciastem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia na 15 minut. Po tym czasie można obsypać brzegi ciasta.

Wstawić ponownie do lodówki.



Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a