StoryEditorPrzepisy

Tort szpinakowy z kremem porzeczkowym

14.07.2018., 16:07h
Składniki na ciasto: 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. oleju, 3 jajka, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (szpinak rozmrażamy, a następnie kładziemy na sitko, by pozbyć się wody).

Składniki na krem:

0,5 l śmietany 36%, 1 szkl. zmiksowanych porzeczek, 1/3 szkl. cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 1/2 szkl. soku z czarnej porzeczki.

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącym soku porzeczkowym, dodać utarte porzeczki, lekko ostudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie porzeczki z żelatyną. Ucierać. Z ciasta należy skroić wierzch i rozkruszyć go.

Nałożyć masę, pozypać rozkruszonym ciastem. Odstawić do lodówki do zastygnięcia na 15 minut. Po tym czasie można obsypać brzegi ciasta.

Wstawić ponownie do lodówki.



Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 19:32