r e k l a m a

Partner serwisu

Tych witamin i pierwiastków najbardziej brakuje zimą

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 10.12.2017r.

Media zalewają nas reklamami suplementów diety i farmaceutyków, które jakoby są nam niezbędne zimą. Tymczasem aby za dużo nie chorować w miesiącach, kiedy słońca jest mniej, potrzebujemy kilka konkretnych pierwiastków i witamin.

O zdrowie należy dbać zawsze, ale trochę inaczej robimy to latem, a inaczej zimą. Zmiana warunków pogodowych, diety, mniejsza ilość dostępnego w czasie naszego czuwania światła sprawiają, że zimą potrzebujemy innego niż w pozostałych porach roku zestawu witamin i minerałów. Wielu z nas sięga po witaminę C, kiedy tylko poczuje w ciele pierwsze objawy tzw. przeziębienia, czyli infekcji parawirusowej. Postępujemy słusznie, ale zobaczmy, co jeszcze warto zrobić dla zdrowia jesienią i zimą.

Witamina C

r e k l a m a



Wbrew powszechnej opinii witamina C nie zapobiega przeziębieniom ani grypie. Może jednak skrócić czas chorowania, a także złagodzić symptomy choroby. Witamina C jest też tzw. antyoksydantem. To oznacza, że może być czynnikiem zapobiegania np. chorobom serca czy nawet rakowi. Jest też strategicznym elementem dla produkcji kolagenu – budulca wielu tkanek i kości.  

Gdzie ją znajdziemy? Jeśli spożywamy w ciągu dnia świeże owoce i warzywa, najprawdopodobniej przyjmujemy wystarczające dawki tej witaminy. Jest jej sporo w owocach cytrusowych, truskawkach i żurawinie. Obfitują w nią warzywa zielone, jak kapusta, brokuły czy fasola. Co może zaskakujące, doskonałym jej źródłem są ziemniaki. Tych nigdy nie brakuje na polskich stołach. Jedzmy je nie tylko ze smakiem, ale i świadomością, że dbamy o swoje zdrowie.



W przypadku suplementacji rekomendowana dawka witaminy C to 40 mg dziennie dla dorosłego i 25 mg dla dziecka. Jeśli witamina ma formę proszku, warto dodać ją do jogurtu.


Żelazo 

Żelazo jest nam potrzebne do formowania czerwonych ciałek krwi, których zadaniem jest dostarczanie tlenu do całego organizmu. Dzięki żelazu mamy energię do życia i możemy maksymalnie wykorzystywać nasz intelektualny potencjał. Brak tego pierwiastka wywołuje anemię. Niedostatek tlenu w ciele powoduje letarg i słabość. Zimą, z racji mniejszej ruchliwości i częstszego przebywania w pomieszczeniach, o tlen musimy zadbać bardziej, a dotyczy to szczególnie kobiet z obfitymi krwawieniami miesięcznymi. Szukajmy żelaza zwłaszcza w czerwonym mięsie. Znajdziemy je także w produktach zbożowych, np. kaszach. Żelazo jest w chlebie, mące, jajach, fasoli i suszonych owocach, zwłaszcza rodzynkach. Żelazo lubi się z witaminą C – dzięki niej jest łatwiej przyswajalne. Jedzmy łącznie bogate w oba mikroelementy produkty albo zadbajmy o obecność jednego z nich w postaci suplementu.



Osoby, które nie jedzą mięsa albo utraciły dużo krwi podczas operacji (w przypadku kobiet – także podczas miesiączki), powinny zażywać dodatkowo żelazo w preparatach. To lepiej przyswajalne ma często postać płynną i jest dostępne w sklepach z naturalną żywnością. Dzienna dawka przewidziana dla kobiet to 15 mg, dla mężczyzn – 9 mg, a dla dzieci – od 2 do 9 mg.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a