W święta postaw na oryginalność - Przepis na sernik piernikowo-chałwowy

Składniki na spód: 100 g herbatników, 4–5 szt. pierników „Kopernik”, 50 g rozpuszczonego masła. Składniki na masę: 250 g tłustego twarogu, 900 g twarogu z kubełka, 150 g śmietanki 36%, 100 g białej lub karmelowej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny, 5–6 łyżek mleka, 150 g pierników „Katarzynek”, 100 g posiekanych drobno pistacji, 100 g chałwy waniliowej.
r e k l a m a

Wykonanie: Składniki na spód rozdrobnić w blenderze. Dodać roztopione masło. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem. Ciasto w tortownicy schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pistacje posiekać, a pierniki i chałwę pokruszyć. Zemleć twaróg i połączyć z tym z kubełka. Miksując, dodawać śmietankę oraz przestudzoną czekoladę. Żelatynę podgrzać z mlekiem. Przestudzoną wlewać do masy serowej, miksując na najniższych obrotach.

Masę podzielić na 2 części. Z pokruszonych pierników odłożyć 3 łyżki. Do pierwszej części dodać pokruszone pierniki. Do drugiej dosypać pokruszoną chałwę i pistacje. Na spód herbatnikowy wyłożyć masę piernikową, posypać odłożoną piernikową kruszonką. Wyłożyć masę chałwowo–pistacjową. Sernik wstawić do lodówki do stężenia – najlepiej na całą noc. Schłodzony udekorować pokruszonymi piernikami, posiekaną chałwą, pistacjami.