StoryEditorPrzepisy

Wielkanoc 2020 - przepis na świąteczny kolorowy pasztet z jajkiem

08.04.2020., 09:04h
Ten aromatyczny pasztet z 3 rodzajów soczewicy przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Jak zrobić świąteczny, kolorowy pasztet z soczewicy z jajkiem?

Składniki potrzebne na świąteczny kolorowy pasztet z soczewicy z jajkiem

  • 3 surowe jajka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 cebule,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • 170 g czerwonej soczewicy,
  • 170 g zielonej soczewicy,
  • 170 g żółtej soczewicy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa. 

Jak przygotować świąteczny pasztet?

Soczewicę wypłukać osobno i gotować w osobnym garnku z łyżeczką soli, aż zacznie się rozpadać. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Każdą soczewicę odcedzić i do każdej dodać po jednym surowym jajku, przyprawy, 1/3 części zeszklonej cebuli z czosnkiem. Utrzeć blenderem.

Jajka obrać. W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć żółtą soczewicę, zieloną, potem jajka, lekko je dociskając, i na koniec wyłożyć czerwoną soczewicę. Jajka powinny być przykryte.

Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 08:14