Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Zdrowie zaczyna się w jelitach!

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 18.01.2018r.

Sezon na choroby w pełni. Media nie ustają w wyścigu na proponowanie nam niezwykłych sposobów na odzyskanie albo wzmocnienie odporności. Ostatnie doniesienia mówią co prawda o pewnym przereklamowaniu witaminy C. Ale wciąż dobrym sposobem są witamina D, wysypianie się, ograniczanie stresu, odpowiednie nawadnianie się czy spożywanie wysokiej jakości tłuszczów i białek. Ale jest coś lepszego, coś bezkonkurencyjnego. To bakterie w naszych jelitach.

Odporność bierze się z jelit? To dla wielu z nas zaskakujące. Mamy w pamięci przecież, że odporność to przede wszystkim limfocyty – rodzaj białych ciałek. Te produkowane są przede wszystkim przez szpik kostny, a niewielka ich część dojrzewa w grasicy – niewielkim gruczole tuż za mostkiem. Ale jelita? Tak, tak. To one są potężnym działem w odpornościowej maszynerii naszego organizmu. Od niedawna wiadomo, że niektóre komórki wyściółki jelit spędzają całe życie na wydzielaniu ogromnych ilości przeciwciał.

r e k l a m a



Jak strażnicy

Ale jelita są przede wszystkim, oprócz skóry, główną barierą pomiędzy naszymi organizmami a światem zewnętrznym. Cokolwiek znajdzie się w jelitach jest z technicznego punktu widzenia na zewnątrz naszego ciała. Od wnętrza, czyli od krwiobiegu, oddzielają nas znajdujące się w jelitach biologiczne bariery. To właśnie dlatego nie zawsze, kiedy spożyjemy coś szkodliwego, choćby coś, w czym znajdowały się bakterie, musi nam zaszkodzić.

Ile razy dotykasz czegoś brudnego – telefonu, klamki albo klawiatury komputera – a potem spokojnie przyrządzasz sałatkę albo manipulujesz przy ustach? Ile razy zdarzyło się wam wyjąć z opakowania nieumytymi rękoma gumę do żucia? Z pewnością setki razy wprowadzaliście do jelit jakieś patogeny. Jeśli możecie czytać ten tekst, podziękujcie swoim bakteriom jelitowym.

Jak one to robią?

Flora bakteryjna naszych jelit chroni nas przed inwazją szkodliwych czynników na kilka sposobów. Przede wszystkim wzmacnia fizyczną obronę. Nasz organizm chroniony jest przed patogenami przez komórki wyściełające jelita (komórki nabłonka). Wiadomo już, że bakterie jelitowe aktywują funkcje odpornościowe w tych komórkach. Jeśli komórki nie mogą prawidłowo kontaktować się z bakteriami, nie są w stanie wykonywać swojej pracy.



  • Prosty sposób na zdrowie? Zdrowe jelita. Dbaj probiotykami o ich dobre bakterie, a one odwdzięczą się świetną odpornością

Bakterie dbają też bardzo o atmosferę obronnej pracy jelit. Sprawiają bowiem, że odczyn w jelitach przechyla się w stronę kwasowego, a to właśnie takie środowisko jest zabójcze dla wielu szkodzących nam bakterii.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a