Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Zupa krem z selera i batata

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 27.02.2018r.

Składniki: 2  korzenie selera, 1 batat, 2 l bulionu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła klarowanego; 2 garści orzechów włoskich, 2 bułki, masło klarowane, zioła prowansalskie.

Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać przyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać łyżkę cukru, odrobinę soli i skarmelizować. Dodać starty na tarce korzeń selera, podsmażyć. Usmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojonego batata, bulion i gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut.

r e k l a m a






Dodać przyprawy i utrzeć blenderem. Bułki pokroić na kromki, podsmażyć na maśle klarowanym i posypać ziołami prowansalskimi. Orzechy drobno posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Krem podawać posypany orzechami oraz z grzankami.

Przepisy i zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a