StoryEditorPrzepisy

Zupa krem z soczewicy

24.08.2018., 15:08h
Składniki: 1 marchewka, 1,5 l bulionu, kawałek selera, 1 cebula, czosnek, 4 ziemniaki, 1 szkl. soczewicy, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina, masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia; do podania: boczek wędzony.



Wykonanie:


Cebulę posiekać, zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać marchew i seler starte na tarce, dusić razem.

Zalać bulionem, dodać soczewicę, ziemniaki i gotować razem do miękkości.

Na koniec dodać przyprawy, białe wino i utrzeć całość blenderem. Podawać z plastrami boczku.




Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 16:30