• Ograniczanie antybiotyków w hodowli

    • ?
    Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeniu ludzi sprawia, że coraz mocniej zwraca się uwagę na konieczność podjęcia działań zmierzających do ograniczenia nadużywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Krajowy program działania w zakresie zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest właśnie w trakcie opracowywania. Ma ograniczyć masowe profilaktyczne podawanie antybiotyków zwierzętom.
  • Zbyt małe pobranie paszy w laktacji

    • ?
    Dzięki prawidłowemu żywieniu maciory odznaczają się wysoką produkcyjnością oraz długim okresem użytkowania, pozwalającym na uzyskanie dużej liczby dobrze odchowanych i zdrowych prosiąt. Podwyższone wymagania pokarmowe loch w okresie laktacji wymagają dostarczenia wszystkich istotnych składników żywieniowych, gdyż decyduje to o jakości uzyskiwanych prosiąt.
  • Ptasia grypa nie przeszkodziła w milionowej hodowli drobiu

    • ?
    Pomimo ptasiej grypy produkcja drobiu w kraju nie zwalnia tempa, nawet przy zamknięciu niektórych rynków. Co prawda Spółdzielcza Agrofirma Witkowo całą produkcję drobiarską kieruje do własnej sieci sklepów, ale mimo wszystko skutków epidemii choroby póki co nie zauważa.
  • Nowe technologie w produkcji zwierzęcej mają pomóc rolnikom

    • ?
    Pomimo że uzyskano znaczący postęp w zakresie liczby prosiąt urodzonych i odchowanych od lochy w miocie – gdyż wartość ta w Europie wzrasta rocznie o 0,3 prosięcia – to ciągle jeszcze pozostaje 20% niewykorzystanego potencjału loch. Odpowiednie strategie żywienia i szczepienia pomagają zwiększyć produkcyjność stad.
  • Śruty bardziej lub mniej egzotyczne

    • ?
    Podstawowym komponentem białkowym wykorzystywanym przy produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla świń jest oczywiście poekstrakcyjna śruta sojowa. Głównie dzięki takim cechom jak wysoki poziom białka o dobrym składzie aminokwasowym, niski poziom włókna, a także niewielka ilość substancji antyżywieniowych. Niełatwo znaleźć zamiennik dorównujący śrucie sojowej pod względem wartości pokarmowej.
  • Budynki inwentarskie a środowisko

    • ?
    Nowe chlewnie budzą wiele negatywnych i nieuzasadnionych emocji. Rolnik, który chce inwestować w nowe obiekty inwentarskie musi zmagać się nie tylko z ogromną liczbą procedur związanych z uzyskaniem pozwoleń budowlanych i środowiskowych, ale także z protestującymi sąsiadami, a nawet mieszkańcami okolicznych miejscowości, którzy uważają, że chlewnia na 2 tys. tuczników to olbrzymie zagrożenie. Protestujących nie przekonuje argument, że inwestycja ma pozytywny raport oddziaływania na środowisko, z którego wynika, że jest zupełnie bezpieczna.
  • Światowa produkcja pasz przekroczyła 1 mld ton

    • ?
    Według badań amerykańskiej firmy Alltech, producenta mieszanek paszowych, w 2016 roku w porównaniu z rokiem 2015 światowa produkcja mieszanek paszowych wzrosła o 36,6 mln ton (3,7%) i osiągnęła poziom 1,03 mld ton.
  • Pisklęta muszą mieć sucho i ciepło

    • ?
    Zanim kupimy pisklęta, musimy przygotować dla nich odpowiednie pomieszczenie. Nie musi być ono duże, ale powinno być przede wszystkim bardzo dobrze ocieplone i zabezpieczone przed przeciągami. Dobrze będzie, jeśli będzie tam okno, bo pisklęta lubią przebywać przy naturalnym świetle.
  • Lepsze wykorzystanie paszy

    • ?
    Sposobem na lepsze wykorzystanie paszy przez zwierzęta, a tym samym zwiększenie ich przyrostów, jest poprawa strawności składników mieszanki oraz obniżenie pH w przewodzie pokarmowym. Stosowanie dodatków paszowych pozwala na zachowanie równowagi mikrobiologicznej, co wpływa na wykorzystanie składników pokarmowych paszy oraz zdrowie zwierząt.
  • Wzmożone kontrole w związku z ASF i HPAI

    • ?
    Inspekcja Weterynaryjna poprzez sprawowanie nadzoru nad zdrowiem zwierząt oraz ich identyfikacją i rejestracją kontroluje gospodarstwa utrzymujące świnie, bydło, owce i kozy z przestrzegania przepisów w tym zakresie. W tym dotyczy to wypełniania przez rolników obowiązku prawidłowego oznakowania i rejestracji, obowiązku prowadzenia księgi rejestracji. Sprawuje również nadzór w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony zdrowia zwierząt.