• Problemy z wejściem loszek w ruję - jak im zapobiegać?

    • ?
    Problemy z pierwszą rują u loszek zależą od uwarunkowań genetycznych, a także sezonowych, ale przede wszystkim wynikają z błędów w zarządzaniu, utrzymaniu i żywieniu, co nie pozwala ujawnić osiągnięcia dojrzałości płciowej.
  • r e k l a m a

  • Dni Konia Arabskiego 2017: Pogrom najlepszym koniem w Janowie Podlaskim

    • ?
    Narodowy Pokaz Koni Czystej Krwi oraz Aukcja Pride Of Poland, które są stałym elementem Dni Konia Arabskiego, w tym roku towarzyszyły obchodom 200-lecia stadniny w Janowie Podlaskim. Najlepszym koniem tegorocznego pokazu koni czystej krwi został ośmioletni ogier Pogrom wyhodowany w SK Janów Podlaski. Jest on synem klaczy Pętla i ogiera QR Marc. Pogrom zwyciężył także w grupie ogierów starszych.
  • Salers - jedna z najstarszych i najczystszych genetycznie ras w Europie

    • ?
    Bydło rasy salers różni się od innych ras pochodzących z Francji, jest uznawane za jedną z najstarszych i najczystszych genetycznie ras w Europie. Jest bardziej prymitywne i mniej wymagające od bydła limousine czy też charolaise, a jednocześnie osiąga dobre wyniki podczas opasu. Mięso salersa jest szczególnie cenione przez smakoszy wołowiny kulinarnej. Ma niespotykany smak, szybko się smaży i gotuje. Jednak pomimo wielu zalet salersy nie zdobyły w Europie takiej popularności jak inne rasy francuskie.
  • Świnie ze stref ASF na konserwy?

    • ?
    W Internecie pojawiły się informacje, że ministerstwo rolnictwa zdecydowało się przerobić na konserwy świnie z terenów występowania afrykańskiego pomoru świń. Pomysł przerobienia mięsa ze stref ASF na konserwy, a następnie wykupienia ich przez rządowe i samorządowe instytucje, zrodził się w momencie kryzysu w sprzedaży tuczników ze stref zagrożonych. Zakłady mięsne jednak się na niego nie zgodziły, bojąc się reakcji konsumentów na informacje, że przerabiają mięso z rejonów występowania choroby. Teraz podobno miano do niego przekonać kilka firm w zamian za anonimowość.
  • Stres cieplny u świń - jak mu zapobiec?

    • ?
    Świnie, w odróżnieniu od pozostałych zwierząt gospodarskich, mają ograniczone możliwości regulacji ciepłoty ciała, dlatego są wrażliwsze na działanie wysokich temperatur. Posiadają dosyć grubą podskórną warstwę tłuszczu oraz niewielką ilość gruczołów potowych.
  • Mikotoksyny nie występują pojedynczo

    • ?
    Deszczowa pogoda sprzyja rozwojowi grzybów pleśniowych. Istnieje więc ryzyko skażenia zbóż i pasz mikotoksynami. Aby temu zapobiec, należy w mieszankach paszowych stosować specjalne preparaty wiążące toksyny grzybicze.
  • ASF nie zna granic i zaczyna dotyczyć całej Unii Europejskiej

    • ?
    Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel wystosował list otwarty dotyczący sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń. Jego zdaniem, pojawiające się kolejne przypadki choroby w kolejnych krajach członkowskich dowodzą, że ASF nie zna granic, a problem zaczyna dotyczyć całej UE.
  • Enzymy poprawią strawność paszy dla świń

    • ?
    Pasze wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej powinny charakteryzować się jak najlepszą strawnością. Pogarsza ją zawarte w zbożach włókno i substancje antyżywieniowe. Można ją poprawić poprzez dodanie enzymów paszowych.
  • Uwaga na kleszcze podczas wypasu

    • ?
    Najczęściej obawiamy się kleszczy w kontekście ich ewentualnych ataków na ludzi. Jednak te pajęczaki są groźne również dla bydła. Zagrożenie to jest zwielokrotnione, ponieważ ostatnia zima była  łagodna, co wpłynęło na zwiększenie populacji kleszczy.
  • Przyczyny chorób kończyn u świń

    • ?
    Schorzenia kończyn w dużej mierze spowodowane są intensywnym chowem świń, zwłaszcza jeśli w żywieniu występuje niedobór składników pokarmowych.