StoryEditorWiadomości rolnicze

Jaka powinna być wilgotność powietrza w chlewni?

07.06.2017., 15:06h
W pomieszczeniach inwentarskich około 75% wilgotności pochodzi z pary wydzielanej przez zwierzęta. Przeciętnie świnie wydzielają w ciągu godziny 80 cm3 wody na 1 m2 powierzchni ciała. Wilgotność pomieszczeń oddziałuje na termoregulację organizmu i intensywność parowania wody.

Nadmierna wilgotność wpływa zarówno na zwiększenie ochładzania w niskich temperaturach, jak i jego zmniejszenie w podwyższonej temperaturze. Wpływ pośredni to zmiany właściwości pomieszczeń. Zwiększona wilgotność powietrza w połączeniu z wysoką temperaturą powoduje zahamowanie w oddawaniu ciepła z organizmu, zaburza przemianę materii, obniża produkcyjność i odporność, zwiększając podatność na schorzenia układu pokarmowego i oddechowego, szczególnie u młodych zwierząt.


Zbyt niska zawartość pary wodnej w powietrzu zwiększa z kolei podatność świń na zranienia. Obniża także strawność paszy. Wzrost wilgotności powodować może u tuczników wzrost zużycia paszy nawet o 30% i spadek przyrostów do 25%. Wilgotność powietrza oddziałuje także na ilość pyłów i mikroorganizmów w powietrzu budynku inwentarskiego. W chlewniach zawartość pary wodnej w powietrzu wynika z wielkości obsady zwierząt, temperatury, wymiany powietrza i systemu utrzymania.

Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 14:39