Zasady dobrego zarządzania stadem trzody chlewnej

Zasady dobrego zarządzania stadem trzody chlewnej

Skuteczne zapobieganie chorobom i stratom w chowie świń wymaga wzięcia pod uwagę wielu czynników produkcyjnych. Ważna jest nie tylko profilaktyka, ale także organizacja produkcji. Jak skutecznie zarządzać stadem?

r e k l a m a

Należy przestrzegać podstawowych zasad zarządzania stadem trzody chlewnej, które mówią, że:

  1. przy dosadzaniu prosiąt należy przenosić tylko te, w przypadku których jest to bezwzględnie konieczne;
  2. nie można przenosić prosiąt po upływie 48 godzin od porodu;
  3. nie należy przenosić prosiąt chorych;
  4. prosięta należy utrzymywać w kojcach, unikając z nimi zbędnego kontaktu w celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się chorób;
  5. należy zmieniać igły między kolejnymi miotami;
  6. wszystkie prosięta urodzone w tygodniowych grupach technologicznych należy odsadzać jednocześnie, a tych już odsadzonych nie przetrzymywać w porodówce;
  7. produkcja powinna odbywać się w systemie grup technologicznych, zachowanie zasady całe pomieszczenie pełne–całe pomieszczenie puste;
  8. nie wolno dopuszczać do kontaktu między różnymi grupami wiekowymi;
  9. nie wolno dopuszczać do kontaktu pomiędzy odsadzonymi prosiętami a lochami;
  10. pracujemy zawsze od najmłodszych grup do najstarszych;
  11. kojce szpitalne należy zawsze odwiedzać na końcu;
  12. nie można doprowadzać do zbyt dużego zagęszczenia zwierząt w kojcach;
  13. ustalamy wyraźne granice pomiędzy strefami czystymi i brudnymi;
  14. wprowadzamy loszki remontowe wyłącznie po kwarantannie i aklimatyzacji;
  15. należy wnosić do chlewni tylko nowe lub dobrze umyte i zdezynfekowane narzędzia;
  16. najlepiej używać innych kolorów narzędzi w każdym sektorze;
  17. wpuszczamy na teren gospodarstwa tylko pojazdy czyste i zdezynfekowane;
  18. nie wpuszczamy innych gatunków zwierząt do budynków chlewni;
  19. wyznaczamy specjalną strefę załadunku oraz wyładunku dla pojazdów, zapobiegamy cofaniu się zwierząt z rampy załadowczej;
  20. nie wpuszczamy kierowców do budynków
  21. regularnie przeprowadzamy dezynfekcję, dezynsekcję i deratyzację.

ds
Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii