StoryEditorWiadomości z branży

Święto Mleka i Serów na Mazowszu

24.06.2019., 11:06h
8 czerwca br. przepiękny Park Skarbków w Grodzisku Mazowieckim, który zawsze tętni życiem, tej niedzieli tętnił szczególnie. A to za sprawą pierwszego takiego pikniku w mieście – „Święta Mleka i Serów na Mazowszu”, które było jednym z punktów obchodów jubileuszu 75-lecia działalności Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Grodzisk Mazowiecki.

Pierwszy taki piknik

Dziś spotykamy się na imprezie dla naszego miasta niezwykle ważnej. Swój jubileusz obchodzi bowiem nasza mleczarnia – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Grodzisk Mazowiecki, która jako jedyna pod Warszawą, nie tylko nie poddała się w okresie przemian, ale przetrwała wszystkie trudności i dziś bardzo intensywnie się rozwija. Składamy więc ogromne wyrazy uznania dla całej załogi, na czele z prezesem Tadeuszem Proczkiem – powiedział podczas rozpoczęcia pikniku burmistrz miasta – Grzegorz Benedykciński.

Moc atrakcji z mlekiem i serem w roli głównej

Zorganizowana przez OSM Grodzisk Mazowiecki przy dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mleka impreza przyciągnęła tłumy mieszkańców Grodziska. I pomimo że dobrą zabawę przerwała burza, gdy minęła, piknik rozkręcił się na całego. Trudno, by było inaczej skoro na jego uczestników, szczególnie najmłodszych, czekało mnóstwo atrakcji, oczywiście z mlekiem i serami w roli głównej. Na stoiskach grodziskiej mleczarni można było popróbować nabiałowych pyszności, w tym twarogu i mozzarelli we wszystkich produkowanych postaciach, a na ochłodę zakosztować w zdrowych koktajlach na bazie kefiru i maślanki.

Święto Mleka i Serów na Mazowszu otworzyli: prezes OSM Grodzisk Mazowieckie –Tadeusz Proczek (z prawej) oraz burmistrz miasta – Grzegorz Benedykciński
  • Święto Mleka i Serów na Mazowszu otworzyli: prezes OSM Grodzisk Mazowieckie –Tadeusz Proczek (z prawej) oraz burmistrz miasta – Grzegorz Benedykciński
Zapach – przygotowywanej przez mistrza kuchni Mariusza Szweda – karkówki z warzywami i mozzarellą  przyciągał do gigantycznej patelni tłumy
  • Zapach – przygotowywanej przez mistrza kuchni Mariusza Szweda – karkówki z warzywami i mozzarellą  przyciągał do gigantycznej patelni tłumy

Ogromnym zainteresowaniem, szczególnie dorosłej części uczestników, cieszył się serowy pokaz kulinarny przygotowany przez Mariusza Szweda – finalistę trzeciej edycji, telewizyjnego programu Master Chef. Jak szybko i smacznie przygotować minipączki serowe, chłodnik czy nietypowe pierogi z serem – o tym można było nie tylko posłuchać, ale i zobaczyć oraz posmakować przygotowanych przez mistrza potraw. Prawdziwie oblężenie przez cały czas trwania pikniku przeżywała dmuchana zjeżdżalnia i miejsce rodzinnych zabaw i animacji, gdzie można było m.in. wziąć udział w mlecznych konkursach z nagrodami.

Dój na cztery ręce jest zdecydowanie łatwiejszy
  • Dój na cztery ręce jest zdecydowanie łatwiejszy
Symulator sztucznej krowy do dojenia był dla milusińskich prawdziwą gratką. Piknik uświetnił swoim koncertem Andrzej Cierniewski – wykonawca muzyki country, a zwieńczyła potańcówka z zespołem Dekret.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:42