StoryEditorWiadomości rolnicze

LOZ – pszenica ozima

24.07.2020., 10:07h
Średnie plony zbóż uzyskiwane przez plantatorów są prawie o połowę niższe od plonów uzyskiwanych w sieci doświadczalnej COBORU. Dlaczego? Głównie z powodu zbyt małego udziału najnowszych odmian w uprawie i z używania do siewu wyrodzonego materiału siewnego z własnych rozmnożeń. Tym zagadnieniom poświęcone było czerwcowe webinarium, z którego relację można przeczytać w nr. 28 TPR.

Postęp w plonowaniu daje nowa genetyka odmian i dobrze przygotowany, zaprawiony kwalifikowany materiał siewny. W uprawie pszenicy ozimej liczy się plon i jakość ziarna oraz tolerancja odmian na zespół chorób podstawy źdźbła i na fuzariozę kłosów. Biorąc pod uwagę te i wiele innych ważnych cech odmian, jak zimotrwałość (ranking odmian pszenicy ozimej pod względem zimotrwałości na str. 20 TPR) starajmy się też zawężać wybór do odmian rekomendowanych do uprawy w województwach. Poniżej prezentujemy też skrócone charakterystyki odmian najczęściej rekomendowanych. Wszystkie te informacje są opracowane na podstawie danych COBORU.

Artist – odmiana chlebowa (grupa B). Zimotrwałość 4,0 w skali 9-stopniowej. Plenność bardzo dobra. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i septoriozę plew – dość duża, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – średnia, na brunatną plamistość liści i septoriozy liści – dość mała. Rośliny dość niskie, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym dość mała. Odporność na porastanie w kłosie...

Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:10