StoryEditorWiadomości rolnicze

Śliwkowy obiad i śliwka na deser

18.09.2020., 11:09h

ŻEBERKA W MARYNACIE MIODOWEJ PIECZONE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 200 g śliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę. Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.

KRUCHE TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI POD KRUCHĄ BEZĄ
Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 10 drobno pokrojonych śliwek.

Składniki na bezę:

  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. P...

Pozostało 57% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 11:30