StoryEditorWiadomości rolnicze

Zamiast sojowej – rzepakowa

25.09.2020., 10:09h
Uwzględniając zawartość białka ogólnego i jego większą podaż dla bakterii żwacza poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić śrutę sojową.

Pomimo wyższej zawartości białka ogólnego w poekstrakcyjnej śrucie sojowej w porównaniu ze śrutą rzepakową, ilość białka rozkładanego w żwaczu jest zbliżona, co wynika z większej podatności białka śruty rzepakowej na rozkład w żwaczu. Gdy w mleku krów jest za mało mocznika, co wskazuje na małą podaż białka dla mikroorganizmów żwacza zdecydowanie tańszym źródłem białka jest śruta rzepakowa. Pod względem dostępności białka podatnego na rozkład w żwaczu, 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 830g śruty sojowej. Z 1 kg śruty sojowej jelitowo wchłanianie jest około 128 g białka, natomiast z 1 kg śruty rzepakowej mniej – około 84 g. Pod względem dostępności białka wchłanianego w jelicie cienkim 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 660 g śruty sojowej.

W badaniach przeprowadzonych na krowach mlecznych, o średniej wydajności wynoszącej ponad 44 kg mleka dziennie, żywionych dawkami pokarmowymi z 20% udziałem śruty rzepakowej wykazano, iż tak wysoki udział śruty nie miał ujemnego wpływu na pobranie paszy oraz na wydajność mleczną. Ile zatem śruty rzepakowej możemy zastosować w dawce dla krów mlecznych? W...

Pozostało 46% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 00:34