StoryEditorWiadomości rolnicze

Przysmaki kuchni żydowskiej

07.10.2020., 16:10h

HAMANTASZE, CZYLI USZY HAMANA
Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła,
  • 180 g cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 250 g mąki.

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka zmielonego maku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 70 g rodzynek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15– 20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

GEFILTE FISZ, CZYLI RYBA PO ŻYDOWSKU
Składniki:

  • 1 kg ryby słodkowodnej,
  • 3 cebule,
  • 1/2 szklanki mąki macowej (albo macy drobno zmielonej),
  • 3 ubite jajka,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki na wywar:

  • 3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 pa...
Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 01:47