StoryEditorWiadomości rolnicze

Rzemieślnicze lody z Rolniczej Zagrody

21.10.2020., 13:10h
„Tygodnik Poradnik Rolniczy” oraz Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej nagradza rolników prowadzących nowatorskie gospodarstwa w konkursie „Innowacyjny Rolnik”. Wyróżniane są gospodarstwa, które nie tylko wprowadzają nowatorskie rozwiązania, ale też takie, które znajdują alternatywne pomysły prowadzenia działalności i produkcji. W tym roku tytuł „Innowacyjny Rolnik” w kategorii innowacyjny rolniczy handel detaliczny i sprzedaż bezpośrednia zdobyła Jolanta Maciejewska z Kończewic.

Jolanta Maciejewska z mężem Stanisławem prowadzi gospodarstwo w Kończewicach niedaleko Chełmży. Dodatkową działalność stanowi wyrób lodów rzemieślniczych. Firmę „Lody z Rolniczej Zagrody” Maciejewscy prowadzą w ramach rolniczego handlu detalicznego. Jest to pierwszy w regionie producent lodów naturalnych. Wszystkie składniki pochodzą z gospodarstwa. Dzięki owocom z przydomowego ogrodu, oferta smaków jest bogata. Produkowane są między innymi lody truskawkowe, malinowe, jeżynowe, jabłkowe, gruszkowe, wiśniowe oraz śliwkowe.

Holenderskie inspiracje
Pomysł na lody zrodził się kilkanaście lat temu. Zaczęło się od wycieczki do Holandii. Jedna z tamtejszych firm poszukiwała chętnych do podjęcia produkcji lodów. Potem Maciejewscy pojechali do Drezna, gdzie obserwowali z bliska produkcję lodów rzemieślniczych. Udało się im otrzymać dofinansowanie i pomoc z ARiMR z programu „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej”. Kupili wyposażenie lodziarni. Wyrób lodów rozpoczął się w 2008 r. Pomyśleli, że warto byłoby zająć się czymś jeszcze. Wybrali lody, bo produkty mieli pod ręką.


Mleczne i sorbety
Podstawę lodów stan...

Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 12:10