StoryEditorWiadomości rolnicze

Deserem w jesienną chandrę

02.11.2020., 12:11h

TARTA JABŁKOWA Z TYMIANKIEM

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany.
Składniki na nadzienie:
  • 5 jabłek,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • świeży tymianek,
  • cynamon.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić je na 30 minut w lodówce. Następnie rozłożyć na okrągłej formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać i przekroić na pół, a połówki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je jedno na drugim na cieście. Masło rozpuścić z miodem, polać jabłka, posypać cynamonem. Piec tartę 30 minut, a upieczoną posypać świeżym tymiankiem i zapiekać jeszcze 10 minut.

ŚMIETANKA Z CYTRYNĄ I IMBIREM

Składniki:

  • 280 ml śmietany 36%,
  • 100 ml półwytrawnego białego wina,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z jednej cytryny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 kawałki korzenia imbiru z syropu,
  • świeże listki mięty lub melisy.

Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru...

Pozostało 49% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 20:47