StoryEditorWiadomości rolnicze

Listopad z gęsią i rogalem

06.11.2020., 15:11h

ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 łyżki cukru, szczypta soli,
  • 3 łyżki masła + 200 g miękkiego masła (do wałkowania).

Składniki na nadzienie:

  • 300 g białego maku,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g zblanszowanych migdałów,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • gorąca woda,
  • posiekane blanszowane migdały do posypania.

Wykonanie: Do pół szklanki mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym. Trzy łyżki masła roztopić w małym rondelku. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i żółtka. Wyrobić sprężyste ciasto. Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Jedną trzecią masła ...

Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 21:57