Podczas jesiennych prac ogrodowych na zagonach pozostaje dużo odpadów, które stanowią cenny surowiec kompostowy. Wszystkie resztki roślinne, liście, pozostałości chwastów, powinny trafić na pryzmę kompostową. Układamy na niej warstwy materiału nieprzekraczające 20 cm grubości, każdą z nich przesypujemy ziemią ogrodową. Dla właściwych przemian kompostowych ważny jest stosunek węgla do azotu. Gdy na kompost trafiają resztki ubogie w azot, czyli opadłe liście, sucha słoma, uschłe chwasty i trawa, musimy jego ilość uzupełnić, dodając np. obornik, pomiot ptasi i resztki roślin motylkowych lub zasilamy np. mocznikiem w ilości 1 kg/1 m3 materiału. Tuż przed zimą pryzmę kompostową należy okryć kilkucentymetrową warstwą słomy, trocin lub ziemi.
Gdy zbiory warzyw są na ukończeniu, a na zagonach pozostają tylko warzywa przeznaczone do zimowania, np. jarmuż, brukselka, pietruszka czy szpinak ozimy, zabieramy się za prace uprawowe. W pierwszej kolejności szykujemy zagony z myślą o najwcześniejszych warzywach. Wiosną wystarczy tylko glebę zagrabić i rozpocząć siew i sadzenie rozsad. Glebę ciężką, zlewną przekopujemy, bez rozbijania skib, w tzw. os...