StoryEditorWiadomości rolnicze

Uprawiaj nashi, czyli gruszę azjatycką

29.03.2021., 15:03h
Owoce nashi charakteryzują się doskonałym smakiem, oryginalnym wyglądem oraz znajdują wszechstronne zastosowanie konsumpcyjne. Grusze azjatyckie, zwane orientalnymi, chińskimi, wschodnimi, dość dobrze znoszą nasz klimat, łącznie z surowymi zimami, co przemawia na ich korzyść i możliwość uprawy.
W poszukiwaniu nowości na rynku i jego uatrakcyjnienia, może uprawa tych ciekawych roślin znajdzie amatorów i zostaną wprowadzone w szerszym zakresie. Znoszą dobrze mroźne zimy, ale pod warunkiem, że nie nastąpią chwilowe ocieplenia, które przerwą stan zimowego uśpienia i spowodują rozhartowanie drzew. Warto również wiedzieć, że istnieje zagrożenie uszkodzenia pąków kwiatowych u odmian wcześnie rozpoczynających wegetację, spowodowane późnowiosennymi przymrozkami. Decydując się na uprawę, trzeba pamiętać, by wybrane miejsce było osłonięte od zimnych wiatrów, dobrze nasłonecznione, szybko się nagrzewające, o glebie lekkiej, żyznej, próchnicznej, o odczynie lekko kwaśnym i z poziomem wód gruntowych na głębokości ok. 2 m. W innych krajach te grusze są szczepione na podkładkach pigwy, u nas jednak nie nadają się do takiego krzyżowania, więc za podkładkę służy grusza kaukaska. Niestety okazy szczepione na tej podkładce uzyskują małe rozmiary.

W zależności od odmiany

i siły wzrostu drzewka sadzimy w rzędach odległych co 4 m, natomiast w rzędzie zazwyczaj zachowujemy odstęp ok. 2–2,5 m. Koronę gruszy azjatyckich prowadzi się z za...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 15:17