StoryEditorWiadomości rolnicze

Flaczki z boczniaków

02.11.2021., 10:11h

Składniki: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek korzenia selera, 2 cebule, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 250 g boczniaków, sól, pieprz, papryka, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 i 1/2 l wody, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła.

Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w paski. Zalać wodą i gotować wywar. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w paski grzyby i przez kilka minut dusić, po czym dodać do wywaru warzywnego. Gotować razem około 10 minut, doprawić. Na patelnię, na której były smażone grzyby, wyłożyć masło, rozgrzać i wsypać mąkę. Smażyć, aż mąka nabierze koloru, mieszać i wlać do zupy, gotować kilka minut, doprawić.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 22:15