StoryEditorWiadomości rolnicze

Coraz większy ruch w przechowalniach ziemniaków

15.02.2021., 11:02h
Przechowalnictwo to najważniejszy element jeżeli chodzi o całą produkcję sadzeniaka. Ziemniaki przechowywane są w magazynie średnio około pół roku lub nawet dłużej. Zajmując się uprawą ziemniaka trzeba pamiętać, że na jego końcową jakość ma wpływ traktowanie surowca we wcześniejszych fazach, między innymi przed zbiorem. Skutki nieprawidłowego postępowania widać często dopiero podczas przechowywania.
warmińsko-mazurskie
W ubiegłym roku w CN Nidzica wykopała ziemniaki z powierzchni 600 ha, więc magazyny szybko się zapełniały, pomimo tego, że rok 2020 nie do końca sprzyjał tej uprawie. Po zakładzie, magazynach i przechowalni oprowadził mnie Radosław Słotwiński, dyrektor ds. produkcji i magazynowania.

Przechowywanie zaczyna się na polu

– Jest luty, ale trzeba zacząć od początku, bo przy przechowywaniu ziemniaków bardzo ważne jest wczesne stadium przechowywania. Ziemniak od razu po wykopaniu potrzebuje takiego mega przewietrzenia i schładzania. Te pierwsze dni wpływają na to co w tej chwili mamy w przechowalni. Możemy ugrać parę dni lub parę tygodni – wyjaśnia Słotwiński.
W przechowalni ziemniaki magazynowane są najczęściej maksymalnie po 5 skrzyniopalet w górę, żeby nie marnować miejsca na magazynie. W skrzynioplalecie jest średnio ok. 600 kg materiału plus waga skrzyni. Skrzyniopalety stawiane są na rozrysowanych na podłodze magazynu szlakach z numerami.
– Jak są wykopki, przyjmujemy kolejne ziemniaki, sortujemy je wstępnie i stawiamy w magazynie. Wszystko jest rozpisywane, żeby była identyfikowalność ziemniaka od samego początku....
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 15:34