StoryEditorWiadomości rolnicze

Curry z soczewicy z ryżem

01.03.2022., 16:03h

Składniki: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej, 1 łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz, chilli, kmin rzymski, kurkuma, 300 ml bulionu, 1 cebula, 1 łyżka drobno startego imbiru, 250 ml przecieru pomidorowego, 1 szklanka mleka kokosowego, 100 g suszonych moreli, sok z 1 limonki, 1 torebka ryżu.

Wykonanie: Rozpuścić olej kokosowy, dodać posiekaną w kostkę cebulę i nasiona kminu, dusić około 5 minut. Dodać bulion, soczewicę i gotować około 15 minut. Dodać przyprawy, pomidory, pokrojone morele. Gotować 10 minut, często mieszając. Wlać mleko kokosowe i sok z limonki, zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.

Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:31