StoryEditorPolska

7 ciekawostek na temat jajek w Polsce

02.04.2018., 17:04h
W Polsce jest produkowanych rocznie około 10 miliardów jaj. Polacy w ciągu roku jedzą średnio 145 jaj. Ale to o wiele mniej niż przed dekadą. Najwięcej jaj produkowanych jest w Wielkopolsce, a cena jaja w ostatnich latach wzrosła o 24%. 

1. W ciągu dekady Polacy zaczęli spożywać aż o 70 jaj mniej.

Od 2005 roku Polacy znacznie ograniczyli spożywanie jajek. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2005 roku przeciętny Polak rocznie zjadał 215 jaj. W 2010 r. ograniczył się do 202 jajek. Najmniejszą ilość jaj statystyczny Polak zjadł w 2012, bo zaledwie 140. Ostatnie lata to lekki wzrost spożycia jajek. W 2016 średnio zjadano ich w Polsce 145 sztuk rocznie. 

Niemniej porównując dane z 2005 roku z tymi z 2016 r. okaże się, że statystyczny Polak zjada o 70 jaj mniej. 

2. Ile jajek może znieść jedna kura?

Kursy nioski są w Polsce niezwykle „stabilne”. Przynajmniej jeśli chodzi o liczbę jaj jakie w ciągu roku mogą znieść. Z informacji przygotowanych przez GUS, wynika, że kura w ciągu roku może znieść średnio 217 jaj.
Najgorszy pod tym względem był 212 rok, kiedy to od jednej kury można było uzyskać 195 jaj. Rekordowym okazał się rok 2014, kiedy do jedna kura statystycznie dała 228 jaj. W zeszłym roku od jednej kury można było uzyskać 223 jajka.

3. Wielkopolska to prawdziwe jajeczne zagłębie

Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego z 2016 roku można wysnuć wniosek, że województwo wielkopolskie jest największym producentem jajek w Polsce. Ten region odpowiada za produkcję ponad 1/3 wszystkich jaj – dokładnie za 35,8%. Drugie na liście Mazowsze nie wytwarza nawet połowy tego co Wielkopolska i odpowiada za 17,6% całej polskiej produkcji jajek. Na 3 miejscu, z produkcją na poziomie 6,3% znalazło się woj. małopolskie. Najniższa produkcja w Polsce jest na Opolszczyźnie – w tym województwie jest produkowanych zaledwie 1,5% jaj.

Rocznie w Polsce wytwarzanych jest ok. 10 mld jaj, co stawia Polskę w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej.

4. Rośnie cena jajek, zwłaszcza na targowisku

W ciągu ostatnich 4 latach wzrosła cena jaj na targowiskach. Podczas gdy w 2015 r. za jedno jajko na targu należało średnio zapłacić 66 groszy, tak w 2018 roku cena ta wyniosła już 82 grosze, czyli o ponad 24% więcej.

Wzrosła także średnia cena jaj w skupie, choć była ona niższa niż na targowisku. W 2015 r. za jajko w skupie można było otrzymać 23 grosze, rok później 20 gr, a w 2017 r. – 27 gr. Natomiast w styczniu 2018 r. za jaja klasy M płacono 39 groszy.

 Spadła liczba spożywanych jajek przez przeciętnego Polaka

5. Eksport jaj z Polski powiększył się o połowę, dzięki aferze z fiproniliem w Europie Zachodniej

2017 rok upłynął pod znakiem licznych przypadków skażenia jaj fipronilem w krajach Europy Zachodniej, głównie w Holandii czy Francji.
Polskie fermy wykorzystały tę sytuację do zwiększenia liczby jaj wysyłanych do „starej Unii”. W konsekwencji w okresie od stycznia do listopada 2017 r. wartość polskiego eksportu jaj zwiększyła się̨ o 52,6% w porównaniu do tego samego okresu w 2016 r.

Jednak jak zauważają eksperci, Unijny rynek jaj stopniowo wraca do równowagi, co już powoduje spadek popytu zagranicznego na polskie jaja.

6. Czy smak i właściwości jajka zależą od systemu chowu?

Niektórzy przekonują, że jakość jajka zależy do systemu chowu. Zgodnie z tymi hipotezami, najlepsze są te pochodzące od kur z chowu ekologicznego, a najgorsze od niosek z chowu klatkowego.

Jednak naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to tylko mit. Zdaniem uczonych z SGGW smak i właściwości jajka zależy przede wszystkim pasza, którą są karmione kury.

–Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego – mówi Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

Warto pamiętać, że w Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Dopuszczone jest jedynie ich stosowaniu w przypadku wystąpienia choroby stada. Jednak wówczas jaja od chorego stada nie mogą trafić do sprzedaży. 

7. Co oznaczają numery na jajkach?

Termin przydatności jajka do spożycia to przeważnie 28 dni od zapakowania czy od zniesienia jajka przez kurę.

Na jajkach znajdują się także informacje o sposobie chowu kur. I tak:

  • 0 to jaja z chowu ekologicznego,
  • 1 to jajka z chowu na wolnym wybiegu,
  • 2 to jajka z chowu ściółkowego,
  • 3 to jajka z chowu klatkowego.

A czy znacznie ma kolor skorupki? Wiele osób najchętniej wybierane jajka o beżowej skorupce. Jednak eksperci podkreślają, że kolor skorupki nie ma znaczenia i wynika jedynie z genetyki kur.

Paweł Mikos

Grafika GUS, Fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 17:48