StoryEditorWiadomości rolnicze

7 IV Światowy Dzień Zdrowia: w br. tematem przewodnim - bezpieczeństwo żywności

07.04.2015., 14:04h
Bezpieczeństwo żywności to temat przewodni tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów.

Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności. Ma być to okazja do podkreślenia roli, jaką zarówno rząd, jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, a także konsumenci, odgrywają w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".

Przy tej okazji WHO przypomina, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów, a wywoływane obecnymi w żywności i wodzie bakteriami i szkodliwymi substancjami biegunki każdego roku zabijają około 2 mln osób, w tym wiele dzieci. Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne lub toksyczne w swojej naturze.

WHO alarmuje, że stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności.

„Nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności występujące w dowolnym ogniwie łańcucha – od środowiska poprzez produkcję podstawową, przetwórstwo, transport, handel do gastronomii lub domu konsumenta – mogą mieć znaczące konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne” – podkreśla dr Zsuzsanna Jakab, dyrektor regionalny WHO na Europę, cytowana przez resort zdrowia. (PAP)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 05:27