Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Będzie ogólnounijny znak dobrostanu zwierząt. Co to oznacza w praktyce?

Magdalena Szymańska
Kategoria: Wiadomości
Będzie ogólnounijny znak dobrostanu zwierząt. Co to oznacza w praktyce?
Wiadomości UE
Data publikacji 21.12.2020r.

Rada ds. Rolnictwa Unii Europejskiej, która odbyła się 15 i 16 grudnia 2020 r., po raz ostatni pod przewodnictwem Niemiec, jednog­łośnie opowiedziała się za wprowadzeniem ogólnounijnego oznakowania dotyczącego dobrostanu zwierząt. Nie ma jednolitego stanowiska w sprawie znakowania wartości odżywczej produktów.

r e k l a m a

Ogólnounijny i jednolity znak i dla wszystkich zwierząt

Rada zadecydowała, iż należy opracować jednolite, przejrzyste kryteria dotyczące większego dobro­stanu zwierząt, które już na pierwszym etapie wykraczają poza obecne minimalne normy prawne.

Ogólnounijny znak dobrostanu zwierząt ma zostać opracowany dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich. Planuje się opracowanie chronionego logo. Etykieta powinna stanowić dla producentów wystarczającą zachętę do podnoszenia standardów w zakresie dobrostanu zwierząt.

Europejski znak dobrostanu zwierząt spotkał się z dużą aprobatą Janusza Wojciechowskiego, unijnego komisarza ds. rolnictwa. Jego zdaniem jest to szansa dla hodowców zwierząt gospodarskich, również w eksporcie. W związku z tym Komisja przygotuje ocenę oddziaływania, a następnie podejmie dalsze decyzje w sprawie przyszłego kierunku działań.

Zdaniem Wojciechowskiego wyższy poziom dobrostanu zwierząt mógłby również wzmocnić uzasadnienie wspólnej polityki rolnej

r e k l a m a

Zgodnie z reformą WPR, dobrostan zwierząt mógłby być w przyszłości promowany w drugim filarze i w ramach ekoprogramów. W tym kontekście komisarz zwracał uwagę, że znak dobrostanu zwierząt powinien być przyznawany tylko wtedy, gdy obejmuje wszystkie etapy produkcji zwierzęcej.

Wojciechowski podkreślał również, aby w ramach dyskusji o dobrostanie zwrócić szczególną uwagę na zasady transportu. Jego zdaniem zwierzęta nie powinny być transportowane dłużej niż osiem godzin i należy dążyć przede wszystkim do regionalnego uboju. Wojciechowski podkreślił, iż szczególną wagę do kwestii dobrostanu przywiązuje się w przyjętej strategii „Od pola do stołu”, która jest częścią Europejskiego Zielonego ładu.

Rolnik przestrzegający dobrostanu zwierząt będzie traktowany lepiej?

Grzegorz Puda, polski minister rolnictwa, podobnie jak delegacja rumuńska, zaapelował o dodatkowe wsparcie dla gospodarstw rolnych, które przestrzegają znaku dobrostanu zwierząt.

– Mam nadzieję, że ta inicjatywa przysłuży się poprawie dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym zapewnieniu opłacalności prowadzenia produkcji zwierzęcej w państwach Unii. Tylko zapewniając odpowiedni dochód rolnikom, możemy wymagać wyższych standardów produkcji, także w zakresie dobrostanu zwierząt – mówił Puda.

Oznaczanie wartości odżywczej kością niezgody

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

Ministrowie rolnictwa nie wypracowali jednak wspólnego stanowiska w sprawie oznaczania wartości odżywczej. W związku z tym za zgodą 23 państw członkowskich Julia Klöckner, niemiecka minister rolnictwa, przedstawiła konkluzje prezydencji niemieckiej.

Zatwierdzenia wniosków w tej sprawie odmówiły Włochy, Grecja i Czechy. Włoska minister rolnictwa podkreśliła, iż wiele tego typu systemów jest zbyt uproszczonych, ponieważ za duży nacisk kładzie się na proste komunikaty, jak np. kalorie, a to grozi znacznym niedoszacowaniem rzeczywistej wartości odżywczej produktów. Wnios­kowano, aby w odniesieniu do produktów mlecznych i mięsnych wprowadzić jedynie obowiązkowe oznaczenia pochodzenia.

Jednolite dla całej Unii oznaczenia wartości odżywczej miałyby się znaleźć na przedniej stronie opakowania żywności.

Zdaniem Polski prowadzenie prac nad zharmonizowanym etykietowaniem wartości odżywczej na przodzie opakowania ułatwi konsumentom dokonywanie wyborów żywieniowych i wpłynie na zmniejszanie częstotliwości występowania chorób zależnych od diety. Grzegorz Puda wskazywał na forum unijnym, iż system ten nie powinien być dyskryminujący.

Magdalena Szymańska
Fot. MRiRW

Widziałeś już nasze video "Zakręcone Żniwa - Konkurs filmowy TPW"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody