r e k l a m a

Partner serwisu

Biosensory badające cukier w roślinach pomogą rolnikom uzyskać wyższe plony

Wiadomości
Data publikacji 22.02.2021r.

Nauka i rolnictwo idą w parze. Szwedzi z Uniwersytetu Linköping opracowali bioczujniki, które umożliwiają monitorowanie poziomu cukru w czasie rzeczywistym w głębi tkanek roślinnych.

r e k l a m a

Współczesna technologia do monitorowania poziomu cukru

Coś, co wcześniej było niemożliwe teraz staje się faktem! Naukowcy z Uniwersytetu Linköping opracowali metodę do codziennego monitorowania soku ksylemowego glukozy i sacharozy in vivo w roślinach. Grupa badaczy pod kierownictwem Eleni Stavrinidou, wraz z Totte Niittylä i jego grupą z Centrum Nauk o Roślinach w Umeå, opracowała czujniki cukru oparte na organicznych tranzystorach elektrochemicznych, które można wszczepiać do roślin.

Z drzew do rolnictwa

Chociaż badania skupiają się aktualnie na drzewach to naukowcy są przekonani, że z powodzeniem będzie można prowadzić monitoring cukru w szeroko pojętym rolnictwie. Informacje z czujników mogą pomóc rolnictwu w dostosowaniu produkcji w obliczu zmian klimatycznych na świecie.

W nadchodzących dekadach prawdopodobnie rolnictwo będzie musiało zmierzyć się z trudnościami wynikającymi z warunków środowiskowych. Produkcja rolna będzie musiała odbywać się przy użyciu tych samych lub nawet mniejszych zasobów, co obecnie. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć, jak rośliny reagują na zmiany w środowisku i jak się dostosowują.

Czujniki są obecnie wykorzystywane do podstawowych badań roślinnych, ale w przyszłości mogą być wykorzystywane w rolnictwie, na przykład do optymalizacji warunków wzrostu lub monitorowania jakości produktu.

Zanim jednak dojdzie do tego, że biosensory znajdą zastosowanie w produkcji rolnej przed naukowcami jeszcze sporo badań w tym zakresie, ale wstępne wyniki brzmią bardzo obiecująco.

Rośliny wykorzystują cukry jako energię, a cukry są również ważnymi substancjami sygnałowymi, które wpływają na rozwój rośliny i jej reakcję na zmiany w otaczającym środowisku.

Michał Czubak
Fot. Pixabay
Źródło: sciencedaily.com

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody