r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

FAO: w marcu kolejny spadek cen żywności na świecie

Wiadomości
Data publikacji 08.04.2015r.

W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. i obniżył się wobec indeksu z lutego br. o 1,5 proc. W stosunku do marca ub.r. był o 18,7 proc. niższy. Indeks spada od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką podaż większości produktów żywnościowych.

r e k l a m a

Ceny żywności znajdują się obecnie na poziomie najniższym od czerwca 2010 r.

W marcu br. potaniał znacznie cukier (-9,2 proc.), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1 proc.), zboża (-1,1 proc.) i mięso (-1 proc.). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie (+1,7 proc.).

Obniżka indeksu cen mięsa (do 177 pkt.) była spowodowana głównie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu. Niższe były również ceny mięsa owczego, natomiast wołowiny były stabilne. Głównymi czynnikami spadku cen mięsa były obniżone zapotrzebowanie ze strony rynków azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w mocy restrykcji importowych przez Rosję.

Ceny olejów spadły ze względu na obniżkę cen olejów sojowego i palmowego na skutek niskiego popytu na olej palmowy oraz dobrych zbiorów soi i jej wysokich zapasów, obniżka cen zboża była wynikiem głównie dużej podaży eksportowej ziarna. Z kolei indeks cukru FAO stracił na wartości z powodu słabnącego reala, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w głównych regionach produkcji. W ciągu roku cukier staniał o 20 proc. (PAP)

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody