Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

IV Wielkopolskie Święto Soi za nami. Rolnicy podziwiali 18 odmian rośliny

Michał Czubak
Kategoria: Wiadomości
IV Wielkopolskie Święto Soi za nami. Rolnicy podziwiali 18 odmian rośliny
Wiadomości Wiadomości
Data publikacji 05.09.2021r.

Ze smutkiem przyznać trzeba, że pogoda przetrzebiła soję w Wielkopolsce, co zresztą odczuł sam Jan Chlasta, gospodarz na którego poletkach demonstracyjnych oceniano różne odmiany soi w ramach dorocznego wydarzenia Wielkopolskiego Święta Soi.

r e k l a m a

Pandemia nie przeszkodziła w organizacji IV Wielkopolskiego Święto Soi

Po ubiegłorocznych kłopotach związanych z pandemią koronawirusa wydarzenia, w tym również te stricte o charakterze rolniczym odradzają się. Jednam z takich wydarzeń, które odbyło się w sobotę 4 września było IV Wielkopolskie Święto Soi, które rok rocznie organizowane jest na Wysoczyźnie Kaliskiej, a  dokładniej w Nowych Skalmierzycach.

Wydarzenie otworzył Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, wspólnie z Janem Chlastą, gospodarzem całego wydarzenia, na poletkach którego odbywał się przegląd upraw gatunków soi.

18 odmian soi

Na poletkach Jana Chlasty, rolnika z Nowych Skalmierzyc, który zajmuje się uprawą soi, znajdowało się 18 odmian tej rośliny z rodziny bobowatych. – Niestety, wszystkich nie uda nam się zobaczyć – mówił z żalem do uczestników lokalnego święta soi. – Ostatnie opady dały nam się mocno we znaki i w wielu miejscach dojazd do pól jest praktycznie niemożliwy samochodem – dodał z ubolewaniem.

Uczestnicy musieli się więc zadowolić oglądaniem jedynie kilku z okazów, do których dostęp był możliwy suchą stopą.

Uczestnicy wydarzenia mogli podziwiać i zadawać pytania dotyczące upraw takich gatunków soi jak: „Merlin”, „Adasa”, „Abaca”, „Obelsk”, „Ambela”, „Silesia”, „Moravians”, „Aurelina”, „Abelina”, „Anser” czy „Mayrika”. Gospodarz wydarzenia szczególnie pozytywnie wypowiadał się w kwestii soi „Abaca”. – W ubiegłym roku udało nam się osiągnąć 4900 kg z jednego hektara. To rekordowy wynik dla mnie, odkąd uprawiam soje – zaznacza Jan Chlasta.

W trakcie przeglądu plantacji omawiano, między innymi takie zagadnienia jak krzewienie się roślin w warunkach polskich, wysokość zawiązywania pierwszych strąków, termin dojrzewania.

Opłacalność tej rośliny, w warunkach gospodarstwa Jana Chlasty, zaczyna się w plonie powyżej 2-2,5t/ha. – Jeśli plony osiągają 3,5 t i więcej opłacalność soi zaczyna być lepsza od opłacalności produkcji zbóż czy kukurydzy – mówi Chlasta.

Parszywe gołębie i pogoda

r e k l a m a

Tegoroczne plony w gospodarstwie Jana Chlasty narażone były na dwa czynniki, które nie sprzyjają uprawie tej rośliny. Pierwsze to gołębie, drugie to pogoda. O ile z tym pierwszym gospodarzowi udało się jakoś uporać, o tyle na to drugie nie miał wpływu.

W tym roku plony będą dodatkowo opóźnione o około 2-3 tygodni. Wszystkiemu naturalnie winna aura pogodowa. Region, w którym znajdują się poletka doświadczalne został doświadczony przez silne i ulewne opady deszcz oraz również grad, które przetrzebiły roślinę. Czego nie zniszczyła pogoda, to okoliczne gołębie.

Spore znaczenie dla rynku spożywczego

Od kilku lat obserwuje się wzrost znaczenia soi dla rynku spożywczego. Soja jest podstawowym źródłem białka dla vegan i wegetarian, których liczba w Europie znacząco rośnie. Rośnie również liczba obcokrajowców w Europie o korzeniach azjatyckich, dla których soja i sporządzone z niej tofu stanowią ważne składniki kuchni.

Plantatorzy mają nadzieję, że w Polsce, podobnie jak w Czechach, powstanie znaczący i liczący się rynek wewnętrzny dla tej rośliny, który otworzy nowe perspektywy dla rodzimych producentów soi na rynek zewnętrzny.

Podobnie jak w latach minionych, po zbiorach soi sporządzony zostanie szczegółowy raport dotyczący planowania poszczególnych odmian.

Organizatorem IV Wielkopolskich Dni Soi była Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Gospodarstwo Rolne Jana Chlasty. Patronat honorowy nad  wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Michał Czubak
fot. M. Czubak

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody